wtorek, 17 lutego 2015

Na słodko

 Za nami tłusty czwartek i walentynki, pewnie wiele z was stara sie pozbyć kalorii z poprzedniego tygodnia, ja postanowiłam sobie dziś nie żałować i korzystając z chwili wolnego , gdy Bubcio spał , wzięłam się za wypieki. Rogal drożdżowy z nutella i cynamonki. Oby dwa smakołyki robiłam z jednego ciasta, ponieważ wyrosło mi momentalnie ogroooomne :)




Przepis na ciasto drożdżowe:

  • mąka
  • drożdże
  • mleko
  • masło
  • dwa jajka
  • cukier


Mąkę wsypujemy do miski wrzucamy dwa żółtka jaj, białka zostawiamy w jakiejś miseczce na koniec. Mleko podgrzewam w garnuszku z cukrem , odrobiną masła i drożdżami. Gdy mleko jest ciepłe , nie gorące (!) dajemy masło , cukier i drożdże energicznym ruchem mieszając , aż cukier z drożdżami nam się roztopią. Ciepłe połączenie dajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, tak jak pisałam wcześniej u mnie urosło momentalnie w około 20 minut.

Cynamonki: 
Ciasto rozwałkowujemy ,  posypujemy cynamonem i cukrem. Następnie zawijamy w rulonik i kroimy na kawałeczki, Na blaszke kładziemy papier do pieczenia i na to nasze cynamonki. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 160 stopni.

Rogal z nutellą:
Ciasto dzielimy na dwie połówki i oby dwie połowy formujemy rękoma na dwa paski. Wygniatając delikatnie w środku dołek nakładamy nie dużą ilość nutelli , aby nam podczas pieczenia nie wypłynęła. Następnie zawijamy te wgniecenie aby nie było widać nutelli. Oby dwie połówki zawijamy w warkocz i pieczemy tak samo jak cynamonki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zamorduję :) Jest po północy, a ty spowodowałaś u mnie ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak powyżej! zaraz się zaślinię!!!! :D

    OdpowiedzUsuń